divendres, 4 de gener del 2013

Ja començem a resoldre els nostres dubtes!



Gràcies a tota la recerca d'informació que han fet les famílies en conjunt amb els seus fills, a la classe hem pogut començar a elaborar el nostre "Racó de la vaca", el qual ens permet començar a resoldre els nostres dubtes inicials del: QUE VOLEM SABER?

Ara sí podem donar resposta a les nostres preguntes:
  • Com cuidarem aquest animal? Cicle vital de la vaca
    La vaca sol viure entre catorze i quinze anys,  dels quals produeix llet uns deu. A les vaques estabulades els cremen les banyes al mes de néixer, per evitar que es facin ferides. Aproximadament dels 0 als 16 mesos és vedella. Quan arriba a aquesta edat la fan quedar embarassada de manera natural amb un bou i a partir de llavors les fecundacions generalment es produiran per inseminació artificial. Al llarg d’aquesta primera gestació deixen de ser vedelles i passen a ser braves. Seran vaques una vegada hagin vedellat (parit el vedell ovedella).

  • On viuen? Les vaques viuen a les granjes o en el camp a l'aire lliure, en un terreny propietat del seu amo. Hi ha diferents tipus de vaques ja que existeixen diferents raçes per tot el món.
  • Quins aliments menjen a part de l'herba? Al moment de néixer els vedells i les vedelles prenen el alostre (líquid groguenc secretat per la glàndula mamària abans del part i després del part) de la vaca, durant tres dies.
    Aquest líquid es treu, bé manualment o amb la màquina, de la glàndula mamària de la vaca, per evitar que els vedells i les vedelles li mamin directament. Posteriorment beuen la llet de la mare i mengen pinso especial per animals lactants. Ja en edat adulta les vaques mengen diversitat d’aliments segons l’edat, la seva producció de llet, el període d’embaràs i segons l’estacionalitat de les plantes. Així, podríem parlar de menjar verd com alfals, farratges, sorgo i menjar sec com palla, pinso, alfals sec, cereals, farina, soja, llavor de cotó i menjar ensitjat.
    A la sitja es guarda el menjar verd com blat de moro, alfals, sorgo, que després es premsat amb un tractor per treure l’aire que hi ha entre el menjar. Quan està ben pitjat, per evitar que es banyi i que tengui contacte amb l’aire, es tapa amb plàstics que se subjecten amb rodes o bales de palla. En aquestes condicions es produeixen unes fermentacions anaeròbiques que afavoreixen la conservació i fan el menjar més assimilable. Aquest és un recurs utilitzat sobretot en l’hivern, quan no hi ha tant de menjar verd al camp.

  • Quins són els aliments que ens donen les vaques? La producció de llet està directament relacionada amb el cicle d’embarassos de la vaca. Perquè una vaca faci llet, igual que qualsevol mamífer, necessita vedellar. Aquest cicle productiu té una durada aproximada d’un any. A més de llet la vaca ens dòna carn i també aliments derivats de la llet com la mantega, el formatge i el iogurt.
  • Quines diferències hi ha entre vaca, bou i vedell? Anomenem vaca a aquest animal, però aquest és el nom de la famella.Així ens trobem que el mascle s’anomena bou, la femella vaca i les cries vedells.Cal tenir en compte les diferències físiques entre la vaca (femella) i el bou: El bou no té mamelles, que ja que es la mare qui alleta i pareix les cries. A més, el mascle acostuma a ser més gros que la femella, i les seves banyes acostumen a ser més grans i arquejades.
    En néixer, els vedells, que acostumen a pesar i a medir. El període de gestació es de  mesos i prenen lletons als.
  • Les vaques són mares? Les vaques son mares i tenen vedells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada